Egyem a PhD-ját | Az 5 legjobb könyv, amit 2021-ben olvastam

Kettő, azaz 2 darab könyv hiányzott ahhoz, hogy 2021-ben meglegyen a 100 olvasásom. Ennek a számnak az elérése nem volt kimondottan cél, egyszer már különben is sikerült, vagyis been there, done that, nem fontos, standard meg úgyse lesz, de az, hogy csak kettővel csúsztam le róla, pont az orrom alá dörgöli, hogy csak egy kicsit kellett kellett volna kevesebb ideig pörgetni a youtube shortsot olvasás helyett, csak egy kicsivel kellett volna kevesebb ideig céltalanul kattintgatni a Netflixen, hogy aztán úgyse nézzek rajta semmit. Magyarul: pazaroltam az időmet.

A mennyiség feletti sajnálkozáson túllépve azért az az igazság, hogy olvasás szempontjából nem volt ez rossz év. Ja, többször is vehettem volna könyvet a kezembe teló helyett, de ha már vettem, kíméletlenül félbe is hagytam, ha úgy éreztem, nem éri meg az időmet. Megfogadtam, hogy ez 2022-ben is így lesz.

Jöjjön a rostálás túlélőinek sava-borsa.

5. Frances Cha: If I Had Your Face

Vannak ezek a furcsa, minden grandiózusságot nélkülöző, papíron snassznak tűnő, hétköznapokról szóló könyvek, amiknek az érdekességéről nagyon nehéz meggyőzni az embereket. Az If I Had Your Face ilyen, nekem is több külföldi youtubertől kellett róla hallanom ahhoz, hogy tegyek vele egy próbát. A dél-koreai fiatal nők életéről, boldogulásáról és leküzdendő nehézségeiről szól, egyszerre vájkál a szereplőinek lelkivilágában és mesél az ország társadalmáról. A nézőpontkarakterek váltakozása és a részletgazdag írás miatt nagyszerűen olvasatta magát, amikor belekezdtem, pont ilyesmire vágytam. Ez a szerző első, eddig egyetlen regénye, figyelni fogom, merre megy tovább.

4. Sylvia Plath: Az üvegbúra

Mások is, de még én magam is meglepődtem, amikor rádöbbentem, hogy 27 évig tudtam úgy ezen az égitesten mászkálni (amiről az első draftban azt írtam, “jobb sorsra érdemes”, hát drágáim, az tegnap volt, ma már felrobbantanám), hogy közben semmit sem olvastam Sylvia Plathtól, úgyhogy kiválasztottam a könyvei közül a legkézenfekvőbbet. És nem mondom, hogy ide nekem az egész életművet, de Plath tehetségéről Az üvegbúra minden sora árulkodik, ahogy az éleslátásáról és mély lelkivilágáról is. Hiába telt el 60 év a megjelenése óta, egyszerűen nem látom magam előtt, ahogy egyszer csak elavul és már nem talál közönségre.

Molyon írtam róla értékelést is, itt lehet elolvasni: |x|

3. M. L. Rio: If We Were Villains

A Titkos történet óta tágul a pupillám, ha dark academia könyv szagát érzem – de elolvasni nem szoktam őket, mert azt nem hallom róluk, hogy jók is lennének. Nem emlékszem, az If We Were Villains miért tűnt kivételnek, végül nem is talált ki semmi korszakalkotót (szerintem ezen a terepen nem is nagyon lehet, annyira kötöttek stíluselemek), de az írás nagyon viszi magával az embert, így az ismert, kiszámítható elemeket is élvezet olvasni. Annak, aminek szánta a szerző, annak, amit azok után kerestem, hogy elfogadtam, még egy Donna Tarttot úgysem találok, tökéletes. Borongós, drámai, sznob, az egész egy #mood.
Az ehhez a könyvhöz írt értékelésemet itt lehet elolvasni: |x|

2. Seanan McGuire: Middlegame

Seanen McGuire-t egyszer már elengedtem a Minden szív kaput nyit után, de hatalmas hibát követtem volna el, ha nem adtam volna neki még esélyt a Middlegame-mel. Egy folyamatot mesél el, azt, hogy az évek során – miközben a csodagyerek mivoltukkal és az egymás iránt érzett bizalom folytonos elvesztésével és visszanyerésével küzdenek – hogyan bontakozik ki a két főszereplő erőssége/funkciója. (Igen, funkciója. Nagyon érdekes.) Olykor ugrunk az időben, pont annyit, hogy elképedjünk, mégis mi történhetett, hogy ilyen irányt vett Dodger és Roger (igen, ez a nevük) sorsa. Elit! Nagyon szeretem ezt a trükköt. A mágia, pontosabban az alkímia érdekes benne, pláne olyasvalaki számára, aki mindössze annyit tud róla, amennyit a Full Metal Alchemist intrójában hallott (de azt viszont 51+(2×64)=179 alkalommal), és McGuire mindemellett nagy gondot fordított a szereplők belső világának kibontására is, remek jeleneteket írt, és egy szép, olvasmányos szöveget alkotott. Reméltem, hogy jó lesz, de nem hittem, hogy letenni sem fogom tudni. Az év könyve… is lehetne. Csak egy baja van: ugyanabban az évben találtam elolvasni, mint a következőt.

1. Ada Palmer: Too Like the Lightning

Februárban kezdtem el olvasni ezt a regényt, és konkrétan 20%-nál tudtam, és írásba is adtam, hogy ez egy öt csillagos, nagyon fontos könyv lesz, mire a végére érek. Az értékelésemben kifejtettem, miért olyan rendkívüli (ezt itt lehet elolvasni), és a kiválósága annyira lehengerelt, hogy a kedvenceim polcára is felraktam. A létező legjobb értelemben vett kihívásnak éltem meg: barangoltam benne, rákeresgéltem az összes utalásra, visszaolvastam, ízlelgettem, rászántam az időt, mert nagyon, de tényleg, annyira nagyon ritkán találni olyan könyvet, ami nyelvi és tartalmi szinten egyaránt ilyen anyagdús lenne. Nem tudom, milyen agya van a szerzőnek, hogy ilyesmi pattant elő belőle, bevallom ez meg is ijeszt, irdatlan mennyiségű tudásanyagról tesz benne tanúbizonyságot, szóval ha azt mondtam, hogy Arcane sorozat alkotóiban tombolt a big brain energy, akkor ez Palmerre is határozottan igaz, hogy egyem azt a Harvardon szerzett PhD-ját.


Eredetileg ide sem szántam “amúgy ezek is jók voltak” listát, de végignéztem, mi mindent kéne akkor említetlenül hagynom, és meglágyult a szívem. Ezek voltak azok a könyvek, amelyek szintén hozzátettek valami jót 2021-hez:

  • Raana Raas: Árulás – a lehetetlen, de egyben letehetetlen Csodaidők-sorozat harmadik része. A negyediket is olvastam, lezártam a történetet, de ez volt a teljes agyledobás. Alig várom, hogy olvassam az Időcsodákat.
  • Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala – ha “év meglepetése” díjat osztanék, ez kapná, mert semmi sem utalt rá, hogy mennyire szórakoztató lehet felnőttek számára is. Jogosan hasonlítják a Knives Outhoz, ez a könyv annak a filmnek a még gimibe járó kistestvére.
  • Nathan Filer: A zuhanás sokkja – egy skizofréniás srácról szól, nem könnyű, mégis wholesome darab. Elég rossz paszban voltam, amikor olvastam, úgyhogy néha pihentetnem kellett, de örülök, hogy elolvastam.
  • Robin Hobb: Az orgyilkos küldetése – a korábbi részekkel ellentétben ez nem került be a top ötbe, de akkor is csodás volt, 100%, hogy megyek tovább Hobb többi könyvével.
  • Schmal Róza: A Ladann könyve – ez meg a Trónok harcának az általános sulis kistestvére. A vonzerejének nem kis részét a lenyűgöző, nemcsak hangulatfestő, hanem kifejezetten világépítő illusztrációk adják, a térképek, a címerek, a keresztmetszetek, a családfák, de engem a terepen össze-vissza tekergő, félreértésekbe bonyolódó, ilyen-olyan küldetésekbe vágó szereplők mozgatta történet is nagyon lekötött.
  • Charles Yu: Interior Chinatown – hipotézis: az USA-ban a kínai bevándorlók fiainak csak akkor van esélyük a kitörésre, ha “kung fu guy” lesz belőlük. Ezt az állítást boncolgatja a könyv főszereplője, aki kisebbséghez tartozóként úgy érzi, a médiában és az életben egyaránt valamelyik ázsiai sztereotípiának kell lennie ahhoz, hogy a rendszer a puszta létezését kezelni tudja. Nagyon tanulságos volt erről épp a Stop Asian Hate-mozgalom eleje körül olvasni.
  • Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok – 2021-ben nem olvastam annyi non-fictiont, de ezt legalább sikerült, és pontosan ezzel a felkiáltással ajánlanám mindenkinek. Ha nincs kedvetek egyhez se, legalább ezt, plíz, nem hosszú, nem nehéz, nem borít ki, de amit leír, az borzasztóan fontos.

Kibírtuk hát, ez volt az utolsó évzáró poszt. Remélem, a négy valamelyikéből valaki valahol talált valamit, ami felkeltette az érdeklődését, és remélem, neki is annyira fog tetszeni, mint nekem.

A korábbi évek legjobb olvasmányairól itt lehet olvasni:

Egy marad… vagy kettő | Az 5 legjobb könyv, amit 2018-ban olvastam
Ez így kerek | Az öt legjobb könyv, amit 2019-ben olvastam
Elanyátlanodott fiatal férfiak | Az 5 legjobb könyv, amit 2020-ban olvastam

2022-re mindenkinek sok erőt, olcsó házhozszállítást és hidratált bőrt kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s