Több igazság létezhet | Kurt Busiek: Marvel – Csodák kora

Pár napja, egy könnyed, nyáresti bulikán ilyesmit mondott egy kollégám: a kérdés, hogy van-e benne olyasmi, amit önmagáért is szeretsz. Aki lát bármit is a hősökben, mármint a Hős karakterében, és te miért ne látnál, baszd meg, szuperhős-filmeket nézel, az valamennyire romantikus, és muszáj úgy éreznie, hogy van küldetés amögött, amit csinál.

A “küldetés” szóra nem merek megesküdni, de nem emlékszem, mit használt helyette. Addigra túl voltunk pár témán, ami szíven szúrt, nem is voltam teljesen józan, úgyhogy néhány másodpercnyi leblokkolás hatásszünet után ezt válaszoltam: “Fair.”

A bulika után másnaposság nélkül is eléggé lerongyolódott a hangulatom, csak arra voltam képes, hogy a sebeimet nyalogassam. Folytattam az egyik olvasmányomat, a Csodák korát. Ez a gyönyörűen illusztrált, négy számból álló képregény a Marvel-gyűjtemény része, a témája pedig világbajnok: a szuperhősök tevékenysége, létezése az egyszerű polgárok nézőpontjából, egy fotóriporter karrierállomásain keresztül elmesélve. A fotós zseniális húzás, rajta keresztül a sajtó szerepét is érinti a történet: a média növeli vagy csökkenti a káoszt? Az újságírók hiénák vagy a tömegek tájékoztatásának lánglelkű harcosai? Lehet-e hinni az írott szónak ilyen kiszámíthatatlan és minden ismeretet meghazudtoló időkben?

Ez a sztori még csak nem is új, hanem velem egy évjáratú, 1994-es, de mintha az isten is arra teremtette volna, hogy a kissé űzött állapotban lévő XXI. századi ember olvassa. Panelről panelre üt be valamilyen szuperhősök vagy -gonoszok okozta katasztrófa, ami egyik tömeghisztériából a másikba kergeti az embereket, és míg ez a 90-es években profetikusnak és grandiózusnak tűnhetett, 2020-ban, konkrétan kétezer-fokin’-húszban már csak azt annyit mondasz rá, ühüm, itt ugyanez, sőt, láttad volna tegnap a Nagykörutat. De viccet félretéve, tényleg érdekes képsorok ezek. Kivételesen soha sem a hősökkel vagyunk egy magasságban, mindent a puszta járdáról figyelhetünk csak, mint akármelyik földi halandó.

Fotóriporterünk, Phil Sheldon pont olyan fajta “romantikus”, amilyennek a bulikán engem neveztek, ő is megkaphatta volna azokat a mondatokat, miközben a kollégáival iszogat egy Tom Hopper-képet idéző settingben. Miután évtizedekig fotózta a “csodalényeket”, majd írt róluk egy könyvet, talált magának egy küldetést, egy Ügyet. Mert megelégeli, hogy az emberek, annak ellenére, hogy számtalanszor köszönhették az életüket ezeknek a valakiknek, még mindig bizalmatlanok, sőt, ellenségesek velük szemben. Úgy érzem, itt (megint) be kell dobnom, hogy az egyetemen, írtam egy esszét, aminek a címe a következő volt: “Megvédem a szuperhősöket”. Én nem Pókembert akartam tisztázni bármiféle vád alól, inkább ilyesmiről szólt: “(…) minden történet és minden karakter a maga valóságával csak segít minket abban, hogy jobban megéljük és megértsük a sajátunkat, és ez alól ők [a szuperhősök] sem kivételek.” És ez a kötet tényleg sokat mesél a mi világunkról is.

Érdekes, hogy az említett kollégámmal egy-két éve már érintettük egyszer a szuperhősök témáját. Megkérdezte, melyikükkel azonosulok legjobban. Nagyon nehezen, halvány meggyőződéssel, inkább intuíció, mint átgondolás alapján böktem ki Fenegyereket. Ez a válasz azóta rengetegszer eszembe jutott, és mindig hülyének éreztem magam miatta. Egy vak bunyós. Vivien. Amennyi közöd ehhez van, Pókembert is mondhattad volna, végül is szoktad kukkolni az ipari alpinistákat, amikor az irodaházat csutakolják. Így meg azt a választ kaptad, hogy “Fenegyerek az a teljes összeomlás”. Ami szintén fair, csak…

De a bulika utáni sebnyalogatásban végül is rájöttem, a fentiek mellett mi még Fenegyerek. Ügyvéd.

Hogy miért ez a kulcs a megfejtéshez, azt csak az egész életrajzom felfestésével tudnám jól megmagyarázni, úgyhogy ezt puszira kell elhinnetek nekem. De ezt elmondom, mert vicces, hogy ENTP vagyok, meg lehet nézni linkelt oldalon az idézet utáni első állítást ezekről a teremtményekről, de most nem is az a fontos, hanem ez: “Van egy furcsa ellentmondás a Vitázók [vagyis az ENTP-k] pszichéjén belül: végtelenül őszinték, viszont fáradhatatlanul képesek érvelni egy olyan dolog mellett, amiben nem is hisznek igazából: belehelyezkednek egy másik ember gondolatvilágába, és az ő szemszögükből vitáznak.”

Hozzátenném, ez a kép egy cikkből van, aminek az a címe: Whose Life Sucks More: Spider-Man or Daredevil?

Ezzel kanyarodok vissza a Csodák korához. A “csodalények” rombolnak, ölnek, lehet, hogy fertőzőek. De szemtanúk szerint Pókember rengeteg civilt megmentett, Namor kifizette az okozott károkat, Mr. Fantastic pedig elűzte Galactust. Több igazság létezhet párhuzamosan, a folyamatos nézőpont- és véleményváltoztatás a történet legfőbb hajtóereje, és ez nekünk, olvasóknak rendkívül fontos. Nemcsak azért, mert ezzel a módszerrel klasszul lehet mesélni, hanem mert a fake news, a véleménybuborékok és az infotainment korában nem fogunk tudni boldogulni, ha ezt nem tudatosítjuk magunkban, ha nem igyekszünk több irányból megvizsgálni, megközelíteni valamit. Külön szép, hogy létezik egy sztori, ami mindezt az előző évtized folyamán mainstreambe kerülő szuperhősökön keresztül fogalmazza meg.

Talán a fehér köpenyes Hőssel is ezért nem leszek soha igazán pariban. Mert nem is vagyok biztos abban, hogy létezik, valakit vagy valamit még neki is szükségszerűen meg kell fosztania valamitől, kisebbé kell tennie ahhoz, hogy a jó ügyet győzelemre vigye. Jobb is, ha megbékélünk azzal, hogy nem minden fekete vagy fehér, és ha nem végletekben, ellentétpárokban gondolkodunk, valamint többször mondjuk egymásnak, hogy “fair”, és akkor lehet, hogy kevesebbszer lesz “teljes összeomlás”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s