Új porszívó helyett | Nagy Marvel Képregénygyűjtemény 1-10.

A kezdetek kezdetén komoly dilemmám volt, hogy merjek-e előfizetni a Nagy Marvel Képregénygyűjteményre. Eléggé tetszett az ötlet, hogy kicsi energiabefektetés és közepes anyagi ráfordítás árán házhoz hozzák nekem a bizonyos szempontból legjobbnak vagy legfontosabbnak ítélt képregényeket abból az univerzumból, amit a filmek megszerettetek velem. Visszatartott azonban, hogy nem voltam biztos benne, akarok-e egy 60 kötetes elköteleződést úgy, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hány képregénnyel volt dolgom egész életemben. Ennek oka egyébként nem az érdeklődés hiánya volt, hanem az, hogy szabályosan elriasztott tőlük a mennyiség, amiből választhattam; egyszerűen nem volt kedvem/türelmem kikutatni, mik lennének az ideális belépési pontok. Ennek a döntésnek a súlyát viszont milyen jól leveszi már az ember válláról egy kvázi best of gyűjtemény, nem?

Aztán belevágtam azzal a tudattal, hogy úgyis bármikor visszamondhatom, és nyugodtan költhetem a pénzem új porszívóra, de úgy látszik, a képregények nyertek, nem fogom lemondani őket. (Ettől még persze kell egy új porszívó. A dzsuvás szőnyeg problémájára még a szuperhősök sem jelentenek megoldást, cserébe a jelenlegi porszívom se.) Nem haladok olyan gyorsan velük, mint amilyen ütemben jönnek, ezért még csak most fejeztem be a tizedik számot. Az eddigiekből öt-hatra tudom azt mondani, hogy tényleg szerettem őket, ami tök jó arány. A maradék sem fájt, egyedül a Hulknál vesztettem el a türelmem, nagyon vártam, hogy vége legyen. Nem azért, mert objektíve rossz lenne, csak nekem Hulk nem jelent valami sokat, nincs hozott érdeklődésem iránta, és úgy sem jártam vele, mint Rozsomákkal, akiért korábban a rajongást nehezemre esett megérteni, csak a Logannél kezdtem valamicskét érteni belőle, de nem tudom, nem mosódik-e össze benne a film szeretete a karakterével… mindenesetre az Adottság, a gyűjtemény második darabja óta igenis akartam még róla olvasni, a Rozsomák pedig egy nagyon mély és érdekes kötet volt, örültem neki.

Tehát eddig a Néma sikolyokat (Hulk) nevezném meg mélypontnak, abszolút kedvencet viszont nem tudnék ilyen könnyen választani. Az Újjászületés (Thor) és a Tél Katonája (Amerika Kapitány) nagyon egymás után jöttek, egyik jobban tetszett, mint a másik, szóval amikor ezeket olvastam, határozottan éreztem a kényeztetést. Hogy egy kis személyes indoklást fűzzek a dologhoz: mindig is e között a két karakter, Thor és Amerika Kapitány között csapódtam ide-oda, mint egy flippergolyó, mint ahogy a mindennapokban is e között a két “szerep”, két oldalam között próbálok nem szétszakadni. Emiatt érdekelnek annyira, és hatásos volt egymás után kapni őket. Most jut eszembe, hogy ez talán megmagyarázza, nekem miért tetszett annyira az amúgy nem túl népszerű Holtpont (Bosszú Angyalai) is, és miért éppen azt tartom a legemlékezetesebb momentumnak belőle, amikor Amerika Kapitány odapattan Vasember és Thor közé.

Ó, és természetesen a Hazatérés (Pókember) is klassz volt!

Egyedül x-menileg nem tudok állást foglalni: távol érzem őket magamtól, nem ismerem őket túl jól még filmes szinten sem. Bármiféle ítéletmondás elhamarkodott lenne, egyelőre csak annyiból tudok kiindulni, hogy az Adottság (X-Men) tetszett, de nyom nélkül ment át rajtam.

A közeljövő szórásából nagyon várom a Titkos háborút (Bosszú Angyalai), Az öt rémálom (Vasember) és a Marvel Zombik is izgalmasnak tűnik. A következő tíz után talán megint jelentkezem. Az sem kizárt, hogy terápiás szükségem lesz arra, hogy jelentkezzek, mert ahogy elnézem, a 19-20.(!!!!) kötet éppen Hulk. Valószínűleg vagy megvilágosodom vele kapcsolatban, és akkor azt akarom majd leírni, vagy magam alatt leszek az unalomtól, és akkor meg azt.

Reklámok

Új porszívó helyett | Nagy Marvel Képregénygyűjtemény 1-10.” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s