A legjobb főgonoszoknak egy kicsit mindig igazuk van | Miről szól az Infinity War?

Kétszer láttam az Infinity Wart, és az első, kislányos rajongást kielégítő alkalom után már képes voltam higgadtabban, átgondoltabban befogadni az élményt. A második megtekintés során rájöttem, hogy a filmben van egy kérdés, amin lehet, hogy nem kell sokat rugózni, én mégis meg akarom tenni, mert a szereplők a nagy rohanásban teljesen offolták az egész témát, és ettől van némi hiányérzetem:

Mi van, ha Thanos nem gonosz?

Thanos, a figyelmes

Thanos karaktere azért lett ütős, mert Loki korai megnyilvánulásai óta az első jól artikulált, erőteljes, igazán érdekes rosszfiú az MCU-ban. A Bosszúállók neki is estek annak rendje és módja szerint, aminek alapvetően örülök, de valahogy hiányolok egy jelenetet a filmből, egy olyat, amiben megvitatják, mitől olyan fenyegető Thanos, mitől gonosz. Mert pusztán a céljait tekintve szerintem nem az.

Persze én is néznék egyet, ha bejelentkezne az Űrből egy csávó, és elővezetné nekem, hogy akkor most minden második embert kinyír, de lássuk az ő nézőpontját: az univerzum forrásai vészesen fogynak. A lakosságának egy része csak akkor élhet normális, minőségi életet, ha nem veszi el tőlük a lehetőséget a túlnépesedés. Thanos szerint 50% a bűvös mennyiség, érdekes, hogy pont ennyi, kíváncsi lennék a matekjára a dolognak, mindenesetre ő úgy gondolja, ennyi embernek kéne nem léteznie ahhoz, hogy a maradék 50% ne napról napra kiküzdje, hanem építse az életét. Az elképzelés, az, hogy ne végigkínlódd az életedet, hanem éld, önmagában nem olyan rossz – nyilván a lemászárlós rész a problematikus. De megjegyzem, még ott sem akar kifejezetten rosszat, valójában nem lemészárolni tervez bennünket, hanem egy csettintéssel “eltörölni”, és ez nem csak marketing. Spoiler fehérrel, kijelölve látszik: tényleg nem szenvedett senki. Pókembert leszámítva, de neki a pókösztöne miatt fejlett érzékelése sajnos időt adott arra, hogy pánikba essen, de fizikai fájdalma neki sem volt. Egy napjainkban aktív vezető hogyan oldaná meg a kiapadó források és a túlnépesedés problémáját? Lehetséges opciók:

  1. sehogy, túl bonyi.
  2. tömegmészárlás kémiai fegyverekkel, amik először a bőrödet, aztán a tüdődet marják szét, vagy bombázással, ami rád omlasztja a házat, vagy kiéheztetéssel, amihez csak annyit, hogy éhen halni állítólag mind közül a legfájdalmasabb halálnem.

Ezekhez képest Thanos megoldása már-már kedvesnek tűnik.

A Bosszúállók, akik életükben először egyetértenek valamiben – de miért pont most?

Talán világos, mit akarok mondani. A célja miatt szigorúan véve nem lehet Thanost gonosznak hívni, a motivációja kifejezetten jó helyről fakad, de mégis eszünkbe jut vele kapcsolatban: szentesíti-e a cél az eszközt. Régi kérdés. Máig nem tudjuk.

Viszont most beszéljünk a Bosszúállókról: ezek hogyhogy nem reflektáltak SEMMIRE mindabból, amit fentebb írtam? A zsigeri tiltakozás természetesen tőlük ugyanúgy elfogadható, mint tőlünk, közemeberektől és nézőktől, de azt hiszem, a film javára vált volna, ha akad benne legalább egy renitens vagy csak kellően racionális karakter, aki csak eeeeeeeelméleti szinten bedobja, hogy gyerekek, kajak éhezés van, kajak kisemmiztük a bolygót és kajak nincs rá megoldásunk. Ennek a megemlítése nélkül nekem kicsit olyan, mintha az MCU-ban a sok-sok gond, amit a túlnépésedés miatt meg kell oldanunk, egyáltalán nem is létezne.

Csak egy aprócska párbeszéd kellett volna, például lehetett volna Bucky, aki ezen filózik, az ő fejében ez simán megfordulhat. Nem fogadta meg, hogy nem okoz több fájdalmat (Skarlát Boszorkány), nem tette hitvallásává az egyén értékét és védelmének fontosságát (Amerika Kapitány), nem népekért felelős vezér (Fekete Párduc), nem fegyverkezik véletlenül már tíz éve Thanos ellen (Vasember), nem vakíthatja el Thanossal kapcsolatban semmiféle személyes kötődés vagy konfliktus (Gamorra, Drax), és nem egy óvodás (Űrlord). Vagy ott van Vízió. Ha létezik valami, ami hitellel vethet fel érzelmeket félretévő nézőpontokat az emberiség vagy az univerzum sorsával kapcsolatban – például azt, hogy van ráció abban, hogy bazi sokan vagyunk és mind meghalunk emiatt -, az pontosan egy mesterséges intelligencia. Van egy mesterséges intelligenciátok, a lehetőségek száma végtelen!

Hangsúlyozom, hogy nem kellett volna, hogy igazat adjon nekik a film vagy a többi karakter, nem akarnám, hogy Vízió nyújtsa át selyempárnán a kövét Thanosnak – de micsoda húzás lett volna, ha egyáltalán végiggondolják, meglátják a rációt abban, amit Thanos el akar érni, és azok ellenére döntenek úgy, hogy nem kérnek a megoldásából. Óriási a különbség: az egy döntés lett volna. Felelősségvállalás. Igen, nagy szarban vagyunk, jól látod, de nem így fogjuk megoldani, ahogy te mondod, mert ennél jobbak vagyunk. Amit a filmben láttunk, nem döntés volt, hanem pánikreakció. Ami nagyon drámaian nézett ki a vásznon, engem is a hatása alá vont, és persze nem hagyom figyelmen kívül, hogy van még egy második rész, ahol megtörtenhet egy ilyen beszélgetés, de bevallom, ha ezek után folytatják csak le, az nekem inkább a gyászmunkájukkal kapcsolatos, “valami értelme kell, hogy legyen”-féle önnyugtatásnak tűnne.

Akkor most hagyjuk győzni Thanost, vagy ne?

Az érthetőség, a szerethetőség nem lett oda, de mégis jó ötlet lett volna, ha a film megvitatja azt a problémát, aminek a megoldása elkezdte motiválni a saját antagonistáját. Szerintem a legjobb főgonoszoknak egy kicsit mindig igazuk van, és az is dícséretes, ha a történet eléri, hogy te nézőként úgy érezd, a fejedbe mászott, de amikor az ellenfelei, a hősök is így járnak, az sokkal izgibb. Sokkal több tér nyílik a fő mondanivaló átadására, jót tesz a szereplők közötti dinamikának is, és úgy általában egy sokkal árnyaltabb, érdekesebb valami tud kisülni belőle.

Személyes álláspontom egyébként Thanos tervével kapcsolatban a következő: nincs álláspontom. Ugyanis nem vagyok alkalmas arra, hogy ilyen kérdésekben döntsek, és szerintem soha senki sem volt vagy lesz az. Egyetlen személynek sem szabad egyedül ekkora hatalmat birtokolnia és egy ilyen döntést meghoznia. Ezért számomra Thanos nem azt a konfliktus testesíti meg, hogy vajon megéri-e megölni az emberiség felét a másik fél boldogulása érdekében, hanem azt, hogy hagyjuk-e, hogy valaki akkora hatalmat tartson a kezében, hogy ilyesmiről kedve szerint rendelkezhessen, és nekem maga az Infinity War is erről szól.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s