2018 | április

A hónap filmjével kezdek, minden ellenállás hasztalan.

A hónap filmje: The Avengers – Infinity War

Fogjatok le. Fogjatok le. Csütörtökig fogjatok le, mert csütörtökön nézem másodjára, de addig valahogy bírnom kell magammal. Iszonyú lelkes vagyok, mert imádtam ezt a filmet! Számomra tökéletesen összefoglalta, miért lehet annyira, de aaannyira szeretni az MCU tagjait, és jól rámutatott arra is, micsoda vállalás volt tíz éven keresztül építeni ezt a gigaprojektet. Biztos voltak elvárásaim, de nem fogalmaztam meg őket, mert nem igazán akartam beleélni magam semmibe, plusz fölöslegesnek láttam, nem megbízni a Marvelben. Nem tudom, milyen katasztrófának kellett volna bekövetkeznie ahhoz, hogy pont ez a rész ne sikerüljön jól. Ami kérdéses lehetett, az a kockázatvállalás mértéke, és ebből a szempontból az Infinity War ugyan helyenként jól teljesít, azért gyakran nagyon nem. Fehérrel itt hagyok egy spoileres szöveget arról, mire gondolok, kijelölés után elolvasható. Kezdődik: tekintve, hogy Strange látott egy lehetséges pozitív kimenetelt, és Thanos tervének beteljesítéséhez pontosan az vezetett, hogy Strange átadta az idő kövét, szerintem Strange tulajdonképpen pályára állította ez eseményeket, és minden rendben halad afelé, hogy a végén Thanost le lehessen győzni. Ezért nem tudok aggódni igazán, ahogy az elpárolgottak is valószínűleg visszapárologtathatók lesznek. Azt nem tudom, hogy aki halott halott, de így tényleg meg van halva (Vision, Gamorra, Loki, Heimdall), azzal mi lesz, de valami veszteségnek úgyis muszáj megmaradnia, ezért a tippem az, hogy abból a bagázsból nem támad már fel senki. Vége. Ezt a kockázatkerülést fájlalom, minden más teljesen lenyűgözött.

A hónap sorozata: Halt And Catch Fire

Amíg nem az Infinity War-vonaton ültem, ez volt a mániám. Egyszer már belekezdtem, de az első rész után nem folytattam. Nemrég azonban olvastam Moskát Anita blogján, hogy ő mennyire megszerette, és némi biztatás után tettem vele még egy próbát, ami sokkal jobban sült el. Két hét alatt bedaráltam három évadot, egy van már csak hátra. Imádom azokat a történeteket, amelyekben a karakterek ugyanolyan mértékben, de más-más módokon, együtt, egymáshoz képest és külön-külön is izgalmasak, és itt ez megvalósul. Az is megfogott benne, hogy a 80-as évek számítástechnikai innovációinak és programomzóinak világát dolgozza fel, ami leírva száraznak tűnhet, de nézni (annak ellenére, hogy a szakmai párbeszédek 85%-át totál nem értem) valamiért nem az. Jó belelesni egy olyan szakmába, szférába, amiről semmit nem tudok, és mégis a mindennapjaim alapjait képezi mindaz, amit az abban dolgozók csinálnak.

A hónap olvasmánya: Martha Wells – Kritikus rendszerhiba

Kénytelen vagyok most hazabeszélni, mert ennek a könyvnek az elkészültében van némi szerepem. Nagyon szeretem, és jó volt rájönni, hogy nem stand alone könyv, lesz még része. Kisregényről beszélünk, ami egy kissé mizantróp, sorozatfüggő robotról szól, és mi tagadás, nem egy komoly belegondolást vagy érzelmi megmozdulást igénylő valami, de szórakoztató, izgi, és néhol a szívemnek oly kedves Géplélek c. regényt idézte meg, azzal pedig nekem elég könnyű hízelegni.

Megjeneléseim

Írtam egyet Vellitt Boe álom-utazásáról, aminek tényleg így írják a címét. Ez itt tekinthető meg, de ennél fontosabb az az interjú, amit Markovics Boton (Brandon Hackett) és én készítettünk szintén az SFmagra Pierce Brownnal. Magát az interjút el lehet most már olvasni, és nemrég megírtam a szubjektív beszámolómat is az élményről, ami szigorúan véve nem megjelenés, mert itt, a blogon kapott helyet, de a teljes sztorinak az is része.

Hónap Zeneműve: Cardi B – Bodak Yellow

Akármit is akartok mondani erre a választásra, hadd válaszoljak rá már most a kommentszekció néhány gyöngyszemével:

  • I listened this in my car, it’s a tank now.
  • I was using my soap, but now my soap uses me.
  • Showed this to my Doctor, now he’s my patient.
  • I watched this on my phone while it was charging, now my phone charges me.
  • This song makes me want to sit on the TV and watch the couch.
  • This song makes me wanna tell my books to read me.

Egyébként érdekes lány ez a Cardi B. Nagyon sokat hallgattam ezt a számot, ezért a youtube feldobált egy csomó vele készült interjút, és nagyon meglepődtem rajta. Szimpi, hogy könnyedén és szabadon (meg szórakoztatóan) tud beszélni olyan témákról, amik hallatán bármelyik más A-listás sztár menedzsere helyben szívrohamot kap – hogy magára vonja a figyelmet, amíg A-listás sztár elmenekül. A raperek szeretik eljátszani, hogy nem érdekli őket mások véleménye, de Cardi B kb. az egyetlen, aki őszintén így érzi, és ironikus módon pont ettől az életközeliségtől és kócosságtól annyira szerethető.

.

.

(Hónap Videojátéka? Miért nincs már egy ideje? Azért, mert gwentezek. És sajnos a havonta újrainduló, más-más tematikára épülő rangsorolásos verseny egy olyan loop, amibe nem szabadott volna beszállnom, de megtettem, és most már nem találom a kiutat.)

 

Reklámok

2018 | április” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s