2018 | január

Boldog újévet. Ja. Ennyire régen volt itt bármiféle aktivitás, úgyhogy a képen látható tevékenység  és kérdés (magyarul: höhö, megmurdelté’?) teljesen jogszerű és elfogadható a bloggal szemben, még én magam elgondolkodtam rajta, vajon ez már meghalásnak minősül-e, egy hónapig semmit sem írni, aztán rájöttem, ó hagyjuk már, nem olyan komoly ez az egész. A hallgatás oka egyébként az volt, hogy megint eluralkodott rajtam a szokásos témafélénkség, aztán meg ha mégis lett egy használható ötletem, addig-addig halogattam, hogy már teljesen elvesztettem iránta az érdeklődésemet. Valójában már vártam a Hónapzárót, hogy egy kis fegyelemre kényszerítsen.

A Hónap Zeneműve: Theory – Rx (Medicate)

Januárban rongyra hallgattam ezt a számot, nagyon durva dallamtapadást kaptam tőle, majdnem minden nap, általában a leglehetetlenebb pillanatokban tud eszembe jutni belőle egy-egy sor.

A Hónap Zsákmánya

Hosszas tépelődés után karácsonykor előfizettem a Marvel Képregénygyűjtire. Azért voltam bizonytalan, mert nem voltam biztos abban, hogy 1. akarok-e ilyen mennyiségben képregényeket fogyasztani, bár ha valamit mégis, akkor jelenlegi tudásom szerin talán Marvelt, 2. akarok-e erre ennyi pénzt költeni (nem vagyonokról beszélünk, de azért mégsem annyi, hogy csak úgy a semmire elszórja az ember). Végül arra gondoltam, fuck, önálló keresettel rendelkező nőként hadd próbáljak már ki néha új dolgokat, max visszamondom. Az első három számot már kézhez is kaptam, és bár még csak a Pókembert olvastam el belőle, bizakodó vagyok, alig várom, hogy folytassam, és megérkezzen a többi. Egyszerűen jó kézben tartani ezeket a kiadványokat, tényleg. Az illatuk is csodás: ragasztó, festék, nyami. Ami pedig a tartalmat illeti, nyilván a kánont is meg akarom ismerni, hogyne, a Pókember ráadásul számomra a tökéletes kezdés, mert szeretem Peter Parkert, de a képregénykiadással kapcsolatos mellékinfókon is kiválóan el tudok csemegézni. Úgyhogy eddig jók vagyunk.

A Hónap Olvasmánya

Ez az év egyértelműen arról a küzdelemről fog szólni, amit azért vívok majd, nehogy a sok bevállalt molyos kihívás okozta nyomás alatt megtörjek, és januárban sikerült elég jól ellavírozni ezek között a “kötelességek” között. De már most látom, hogy hálás leszek minden üdítő olvasmányélményért, ez pedig januárban a Tűzkeresztség volt Andrzej Sapkowskijtól. A Vaják-szériát alapvetően szeretem, de azt hiszem inkább nagy egészként, nem az egyes az egyes könyvek miatt. Mindig találtam bennük valamit, ami miatt hiányérzetem volt, apróságokat, amik miatt moroghatok, de a Tűzkeresztséggel, az ötödik résszel ez megváltozott. Nem tudom pontosan megindokolni, mitől volt több, mint az addigiak, talán a csipet-csapat, ami verbuválódott?, de nem, mert a karakterek eddig is szinte tökéletesen kidolgozottak voltak, ez volt az egyik kedvenc dolgom az egészben. Hát, mindegy, ne is keressük az okokat, a lényeg, hogy ajánlom mindenkinek, hogy kezdjen bele ebbe a könyvsorozatba, és az első egy-kettő rész után is tartson ki, meg gyönyörű dolgok várnak rá a későbbiekben.

A Hónap Sorozata

Egyszerűen nem nézek magyar sorozatot, semmit, de semmit, túl sok minden vár a sorára, és nincs időm baromságokra, márpedig gyakorlatilag csak abból áll a választék. A Terápiát viszont többen is ajánlották, elkezdett érdekelni,  úgyhogy végignéztem az első évadot. Gyakorlatilag daráltam. Nem hibátlan: a párbeszédek néha redundánsak, ez érthető egyébként, hiszen a pszichológus-páciens dinamikába belatartozik az ilyesmi – ettől viszont még nem lesz kellemes nézni/hallgatni. Nekem az is átlépett néha egy határt, amilyen mértékben Andrást, a pszichológust civil szituációkban “visszabutítják”, de karakterek szempontjából így is csillagos ötös a sorozat. De hát hogyne, hiszen egy ilyen formátumú széria, amiben emberek csak ülnek és beszélgetnek, máshogy nem is működne. A pszichológusi szakmáról is megmutat ezt-azt, a módszerekről, a kommunikációs cselekből, amiket be tudnak vetni, amitől valóban valid szakma az övéké (hihetetlen a XXI. században ez még bizonyításra szorul, de így van, a két saját fülemmel hallottam már, hogy valaki “nem hisz” a pszichológiában). Minden jósága ellenére nem tudom, folytatom-e a második évaddal. Nyitott vagyok rá, de biztos, hogy nem most, ennyire töményen nem tűnik ez egészségesnek. Ezek után most akciót szeretnék, és ha folyik egy kis vér, az sem baj. (A Vikingek szereplői a háttérben már élezik a kardjaikat.)

A Hónap Filmje

A legjobban a Három óriásplakát Ebbing határában tetszett, és a bővebb véleményemet itt lehet róla elolvasni. … HOGY MI???? EKULTURA.HU???? VIVI, EZ EGY ÚJ HELY, AHOL BELE LEHET INNENTŐL BOTLANI A NEVEDBE????? BRUTÁL! Brutál, de igaz. Tőlem nektek sok szeretettel. A filmet pedig kajak ajánlom, nagyon remélem, hogy az Oscar-gálán szétszaggatja majd házat.

A Hónap Projektje

Ami nem is a hónap, hanem az év projektje. Létezik egy app, One Second Everyday, ez a neve, és azt tudja, hogy minden nap készítened kell egy egymásodperces videót, és ezeket bizonyos idő után (én egy évet választottam, de lehet más is, hónap, hét, vagy lyukasan, ahogy akarod) összevágja neked automatikusan, így visszanézheted, mi minden történt veled az adott időszakban. Nagyon megtetszett az ötlet. Van benne cukiság-faktor, és mostanában félek attól, hogy a jelenlegi jó dolgokból nem marad később semmi, és azt remélem, hogy ezeknek a visszaidézhetőségét érhetem el ezzel a projekttel. Direkt az a lényege, hogy ne a látványos dolgokat vedd fel, ne azt örökítsd meg, amiről találsz ezerszer jobb képet a guglin, hanem a mindennapi, átlagos eseményeket, amikre tíz év múlva talán nem is emlékeznél, pedig most szervesen hozzá tartozik a mindennapjaidhoz. Ezt adom magamnak a 25. szülinapomra – idén a 24. előestéjén kezdtem el.

Szintén januárban történt

Nyilván több minden is, jó és rossz egyaránt, de amit nagyon el szeretnék mesélni az lenne, hogy leadtam a második tanulmányomat a Névtani Értesítőnek! Igen, nem viccelek, megtörtént, anno időszámításunk előtt hatszázban azt írtam, felvettem újra a fonalat, hát azóta kétszer is elvesztettem, de most kipréselték belőlem, és végre kész van, és nem is lett rossz. Nagyon várom, hogy megjelenjen, és ezeket online is elérhetővé szokták tenni, úgyhogy biztos meg fogom osztani valahol itt is.

Addig is minden jót és sok C-vitamint mindenkinek!

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s