Könyves mérleg – 2017

Még van hátra pár nap az évből, ami alatt reményeim szerint egy-két könyvet még sikerült befejezni, de az összekép alapvetően nem fog változni, úgyhogy a nagyságrend ismertetése érdekében: jelen állás szerint 68 könyvet olvastam el 2017-ben. Szinte ugyanannyit, csak egy lepkefingnyivel többet, mint tavaly. Ami furcsa, mert idén sokkal koncentráltabban, sokkal “ügyesebben” olvastam, kevesebbszer toporogtam, szóval őszintén, mégis mi a fenét kell még tennem ahhoz, hogy összejöjjön a 100-as álomhatár? Mutassak be áldozatot a pogány isteneknek? DE NEKEM NINCS FEHÉR LOVAM! Vagy… mi? Hogy nézzek kevesebb Rick és Mortyt?

Bizti nem.

Molyos fantasy lista 2016 

Az első félévben az ún. listázás pörgette meg leginkább az olvasási tempómat. Lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek a moly.hu oldalon szerveződő, a friss fantasy és sci-fi megjelenéseket értékelő és bemutató lista összeállításában mint zsűritag. Fantasy részről sikerült is a véleményemet kvalifikálni – ez azt jelenti, hogy a listán lévő könyvek 50%-át, 20 darabot elolvastam. Néhány regényt (pl. Grossmantől A varázsló birodalma vagy McClellantől Az őszi köztársaság) egyébként is prioritásként kezeltem volna, mert ezeket személyes viszketésből is minél hamarabb el akartam olvasni, de nem tudom, ha a listázás nem sürgeti meg, mikor kerítetettem volna sort olyan atom könyvekre, mint például Jemisintől Az ötödik évszak, ami egy geológiai fantasy egy rettentően tehetséges szerző tollából, vagy ott volt Keyestől a Hangakirály, ami viszonylagos egyszerűségével egyszerűen hozzáragasztotta a kezem az első és a második rész lapjaihoz egyaránt, vagy Sepsi Lászlótól a Pinkyaminek a nyelvezetét nem győzöm eléggé dicsérni – hogy milyen mai, milyen élő, milyen szerves.

Recenziók

A kiforratlan kapálózásomat elbíró oldalak közül kiesett a Mandiner.sci-fi, így a recenzióimat az SFmagon lehetett 2017-ben olvasni. Alapvetően igyekszem olyan könyveket bekérni, amelyek valóban érdekelnek. Surprise, madafaka. Az ilyen módon szerzett és cikkírási célból elolvasott könyvek közül Ian Tregillistől a Géplélek kapta tőlem a legjobb kritikát, ami azóta is 2017 egyik fénypontjaként él a fejemben. Persze, ott volt még Sullivantől a Koronatorony, de azzal biztonsági játékot játszottam. Életemet és véremet a Riyria-krónikákért, egyértelmű volt, hogy az előzménykötet – hacsak nem kúrja el orbitálisan nagyon a szerző – tetszeni fog. Így is lett. Surprise, madafaka.

Sci-fi dömping

Az, hogy én sci-fit olvasok és nézek, egyáltalán nem alap. Tőlem pár éve el tudott hangozni az a mondat, hogy “ami az űrben játszódik, az unalmas”. (Mert űr = science fiction és science fiction = űr, ugye, már itt vannak bajok.) Valójában azonban ez csak annyit jelentett, hogy “nem ismerem a világot, kérlek, mentsetek meg önmagamtól, azt se tudom, miről beszélek”. Lehet, hogy a listázás okozta fantasy-túladagolás hajszolt ebbe az irányba, lehet, hogy a környezetemben lévőktől irigyeltem meg, hogy ötnél több sci-fit olvastak és mégis milyen szép a bőrük, mindenesetre félelmetesen tudatosan kezdtem el magam felfejleszteni idén a nulláról. Jelentkeztem a Classics of Science Fiction kihívásra Molyon, amit már idén el is kezdtem teljesíteni. Így jöttek az életembe olyan brutális elmaradások pótlásai, mint a Gépnarancs, és olyan iszonyú király élmények, mint a Valós halál Richard Morgantől, ami például ment is a kedvenc könyveim közé.

Destroy the Várólista!

Amikor nem a fenti, saját magamra kimért kötelezőkkel haladtam, akkor is tulajdonképpen a magamra kimért kötelezőkkel foglalkoztam, mert elkezdett bosszantani, hogy mennyi olvasatlan könyvem van, ami csak áll, és áll, és ez önmagában nem baj, csak azért veszélyes, mert amit 2014-ben szereztem be, lehet, hogy már nem passzol az ízlésemhez, és ez idővel egyre inkább így lesz, úgyhogy addig kéne őket kézbe venni, amíg még nem távolodtam el tőlük nagyon. Megígértem magamnak, hogy szigorúan olyan sorrendben fogom őket fogyasztani, amilyen sorrendben beszereztem őket. Most eljutottam oda, hogy a legrégebben felkerült könyv is csak tavaly novemberi. Nyáron kezdtem el tartani magam ehhez a szabályhoz, és azt mondtam, ha évvégéig kibírom, jó vagyok. És valóban az vagyok. De most emelem a tétet: ha még egy félévet kibírok, szuperhős vagyok. Mondom ezt még úgy is, hogy ebből a merítésből nem születtek olyan nagy olvasmányélmények, talán a viszonylag új Nem vagyok sorozatgyilkos-trilógia az, aminek a folytatására nagyon dörzsölöm a tenyerem.

A becsúszók

Még az előzőekben kifejtett projekt előtti szabadságomban teljesen random ötlettől vezérelve elolvastam a V. E. Shwabtól a Vicioust, ami annyira megfogott, hogy a blogon egy egész bejegyzést szenteltem neki. A szolgálólány meséjét Atwoodtól azért kaptam ki a tömegből, mert bele akartam kezdeni a sorozatba (azóta se kezdtem el), és minden várakozásomat felülmúlta, ahogy Chixin Liu is A Háromtest-probléma c. könyvével.

2018-ra felkészül…

Elméletileg minden, ami idén megtörtént vagy elkezdődött, folytatódik jövőre is: ha minden jól megy, idén is zsűrizek az aktuális fantasy listában, folytatom a klasszikus sci-fi kihívást, láthattuk, hogy az előbb ígértem meg magamnak, hogy a várólistarombolást is pusholom még egy kicsit, és hát kíváncsi vagyok, mikor veszik észre az SFmagosok, hogy pózer vagyok, nem pedig profi cikkíró – addig is, amíg jól álcázom magam, lesznek recipéldányaim. Az már most magabiztosan kijelenthető, hogy be fogom fejezni a Vaják-sorozatot, Dan Simmonst is fogok olvasni (kétszer!), végre Galaxis útikalauzt is. Lesz még Dűne, Nietzsche, egy könyv a matematikáról, szívem szottya, Mark Lawrence legújabbja, úgyhogy nincs megállás: sárkányok és űrhajók – reszkessetek!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s