Nem vagyok hardcore, vállalom | Az utolsó Jedik

A Han Solo-filmmel meg fog törni a sor, mert májusban érkezik, de az új érában eddig minden SW-rész premierje számomra a munkaév végét jelentette. Mindig ezek a kiadványaink az utolsó megjelenéseink, a jutifalik, amiért túléltük a versenyfutást az embargóval, megharcoltunk a titkosított, félkész, utólag toldott-foldott anyagokkal, és sikerült tartanunk a határidőket. Ezekkel a harcokkal és (siker)élményekkel a hátam mögött ültem be idén is Az utolsó jedikre, amiről már annyian írtak előttem, és még fognak, sőt, fogUNK, merthogy én is rá leszek kényszerítve némi tárgyalagos véleménynyilvánításra, de itt, ebben a szent pillanatban lelkesedni van kedvem.

Az egyik legelevenebb gondolatom Az utolsó Jedikről az, hogy milyen gyönyörű és hatásos volt minden kép, amit az űrről, az űrhajókról és az űrcsatákről mutatott. Azt hiszem, ezek miatt akarom újranézni a lehető leghamarabb. Ha egy kicsit butácskább lennék, nagyon kis erőfeszítéssel be lehetne nekem adni, hogy az Upsilon sikló vagy a Supremacy kajak léteznek és működnek. Le vagyok nyűgözve attól, hogy milyen durván kidolgozottak, élethűek és gonoszul dizájnosak. És noha nem szeretem annyira, azt meg kell adni a 3D-nek, hogy ezúttal nagyon durván rásegített erre, ahogy a csaták látványát is kellemesen megtámogatta. Van egy kép, nem spoilerezem a szitut, de egyszer felsorakozik az Első Rend levegőben és földön, és valamiért nagyon megragadt bennem az, ahogy itt megáll fent, középen a sikló. Egy pillanatra teljesen elfelejtettem, hogy ez nem a valóság. Volt még egy klassz momentuma az egyik űrcsatának, de csak annyit mondok róla, ha esetleg hangvágásért Oscarra találnák jelölni ezt a filmet, az ezért a pillanatért lesz.

Nagy örömmel üdvözöltem azt is, amit Kylo Ren karakterével kezdtek. Ő egy nagyon megosztó eleme volt Az ébredő Erőnek, amit bizonyos szempontból értek, legalábbis vannak, akiknek teljesen valid meglátások alapján jutottak arra, hogy nem smakkol náluk a gyerek, de van, aki addig megy gondolatban, hogy jaj, azért ciki a kölök, mert Darth Vader azért mégsem nyafogott… Szerintem Kylo Ren sem “nyafog”, de rendi, én nem vagyok hardcore, vállalom. Kötődöm hozzá, mindig várom a jeleneteit, mert egy nagyon korszerű antagonistának, egy igazi Y-generációs gonosznak látom, aki valóban komikus a salapálós dühkitöréseivel, de nem értem, mitől tekintjük ezt valami mutációnak nála, hiszen tényleg léteznek emberek ilyen mentalitással. Plusz, hát nem tudom, én egy olyan fazonnak, aki, ha belendül, nem lát és nem hall az indulattól, és alig lehet kifárasztani, élőben annyira nem röhögnék a fejébe. Örülök, hogy az ő személyes történetét tovább árnyalták, hogy Rey-jel nagyszerűen ellenpontozták, és annyi izgalmas jelenetet adtak külön-külön és együtt is nekik.

És ami abszolút megkoronázta azt élményt, az Big Boss Luke, ahogy végigbüntette az egész epizódot. Nagyon tetszett, ahogy kezelték. (Még ha kicsit nagy is a váltás az eredeti trilógia Luke-jához képest.) Egyszerre kapott lehetőséget arra, hogy az a legenda legyen, aminek a galaxis és a nézők egyaránt látják, és arra, hogy friss legyen és izgalmas. Még ragaszkodom a spoilermentességhez, tehát akármennyire szeretném, nem fogom listába rendezni minden kedvenc mozzanatomat tőle, de sokszor éreztem azt, hogy ezért az örökséggondozásért már megérte belevágni ebbe a trilógiába. Amellett, hogy badass, de olyan igazi, mesterhez méltóan badass megmozdulásai vannak, gyönyörű, érzelmekkel teli jeleneteket is kapott, amelyekhez sokat hozzátett, hogy Mark Hamill egy puszta nézéssel ripityára tudja törni kicsik és nagyok, férfiak és nők szívét.

Sokat tudnék még mesélni, de főleg csak spoilerrel. De talán nem is baj, hogy nem részletezem tovább, hiszen mindenkinek magának kell felfedeznie és eldönteni, mennyire szólt hozzá a film. Azért nálam sincs minden lekenve cukormázzal: volt, hogy unatkoztam alatta, volt, hogy lyukakat éreztem benne, és volt, hogy valami kifejezetten nem tetszett, de az, amerre tart a történet, és amilyen helyet elfoglalt benne Az utolsó Jedik, nekem tetszik. Becsülöm, hogy a biztonsági játék ellenére akadt néhány bátor húzása, hogy a szereplőibe ilyen sok energiát fektetett, és hogy minden képkocka valódi műgonddal készült. És a megannyi nagy, szerethető jelenetért újra fogom nézni még párszor.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s