Jéghideg éjszakákon történeteket meséltek – 6 klassz könyv télre

Örömmel láttam, hogy az őszi könyvajánlót egész kellemesnek találtátok, ami tök jó, hiszen akkor sikerült egy hasznos posztot összehoznom, de lássuk be, a diadalmenetet némiképp beárnyékolja, hogy őszi könyvajánlót ősz végén kitenni, hát… bizonyára nagyon ki lett segítve mindenki ősze. Csak hát nem volt meg korábban a hangulat. Most viszont… kinézek az ablakon, és néha hóesést látok! Aztán kiállok az erkélyre, benézek az ablakon, és mikulásvirágot látok, aztán be is jövök az erkélyről, mert jéggé fagyok, és akkor megcsap a havas erdő illatú gyertya bűze, látom, hogy már belegyűrtem az égősoromat egy dunsztosüvegbe, látom, hogy majd hova akasztom fel a kis aranyszínű gömböket, egyre többször szórok fahéjt a kávém habjára, és igyekszem az IKEA-ból minden létező szart megvenni, amiről úgy gondolom, elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, kifejlett karácsonyom legyen. És arra gondolok, milyen jó lenne újraolvasni valami téli könyvet, de ez megint nem fog megtörténni, mert fuck, ezeregy olvasatlan könyv, azért. De ha télit akarnék olvasni, akkor ezeket olvasnám, és igen, felvettem a listára a Harry Pottert is.

Neil Gaiman: Északi mitológia
Mitől téli könyv? A vikingek klasszul feltalálták magukat a hosszú, hamar kezdődő, soká véget érő, jéghideg éjszakák átvészelése érdekében: történeteket meséltek. Egyéb szórakozásuk se volt. És mint a legtöbb hasonló közösség, az északiak szerettek legendákat, mítoszokat felidézni, így másnap máris volt miből erőt meríteniük, ha menni kellett valami brutális melót elvégezni a mínusz húsz fokban, például léket vágni vagy fát vágni.
Miért érdemes elolvasni? Az Északi mitológiát novellaszerkezetével még Gaiman és az istenek is arra teremtették, hogy minden este lefekvés előtt elolvasson belőle az ember egy-egy történetet, és betekintést nyerjen egy rettentően érdekes mitológiába a teremtéstörténettől egészen a világ végéig. Főleg azoknak ajánlom, akik a Thor-filmeken túl nem igazán találkoztak még az északi istenekkel, nekik ez egy nagyon jó gyorstalpaló.

Madách Imre: Az ember tragédiája
Miért téli könyv? Télen a fűtött lakás, ne adj isten, kandalló, a meleg italok avagy hűtött alkoholok talán könnyebben utat nyitnak a klasszikusok befogadásához, mint a nyári hőség vagy a tavaszi zsongás. Én abszolút látom magam, ahogy egy könyvtárszoba kandallója előtt ücsörgök egy mennyei fotelban, labrador fekszik a szőnyegen, és kockás takaróba bugyolálva, teával a kezemben előkelően drámákat olvasok.
Miért érdemes elolvasni? Ebben a történetben a Sátán az Arc. Ez már egy jó pont, de annyi minden mást lehet még benne értékelni, amit gyerekkorban képtelenség, meg kell rá érni: az pontosságot, ahogy az emberiséget lefesti, a esztétikus és elgondolkodtató sorokat, és azt, hogy gyakorlatilag annak olvasod, aminek akarod – lehet filozófiai történet, kulttörténeti áttekintés vagy sci-fi.

J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat
Mitől téli könyv? A karácsonyi időszakban az otthonosság és a kényelem érzésének kimaxolása a legfőbb célom, és a Harry Potter-könyvek ezek megteremtésében segítenek. Arra koncentrálnak, amire karácsonykor, év végén szoktunk vagy szeretnénk: magunkra, a kapcsolatainkra, meg arra, hogy minden szép és lehetséges, ami meg nem, azon majd csak januártól aggódunk.
Miért érdemes elolvasni? Tagadhatatlan, hogy Rowling sorozata jó. Felnőtt fejjel is könnyű beleveszni, sokadik újraolvasásra sem untat. Ajánlott az egész sorozatot elővenni, de tudok olyat, aki bizonyos időközönként mindössze egy-egy fejezet olvas el, a kedvenceit, és ettől máris jobb neki. Úgyhogy a Harry Pottert valójában bárki bármilyen formában nyugodtan olvashatja.

Lőrinczy Judit: Ingókövek
Mitől téli könyv? Mert a tél nem csak az ünnepi emelkedettségről szól: a télben ott a metszően hideg szél, a beázott csizma, a vacogás a buszmegállóban, a kiszáradt kéz – a tél, amint vége az ünnepeknek, már valahogy nem is kell nekünk igazán. Ezt minden mással is csináljuk, amint nem csili-vili, már nem kell, holott a kellemetlenség az élet velejárója, és aki attól elfordul, a torta óriási szeletéről nem vesz tudomást.
Miért érdemes elolvasni? Az Ingókövek egy második világháborús történet, azon belül is Sztálingrád küzdelméről és a városban bolyongó, ilyen-olyan célért harcoló szereplők szívbemarkoló sorsáról szól. Némi mágikus realizmus is érezhető benne, de félreértés ne essék: ettől még nem lesz varázslatos. Komoly, hideg, de mély és valami furcsa módon, tudat alatt ható könyv,  úgyhogy aki nem fél tőle, annak különleges élmény nyújt majd.

Katherine Addison: A koboldcsászár
Mitől téli könyv? Télen az ember élettere beszűkül, de ezt nem kell traumaként megélni – nyugodtan lehet vaskos, hosszú könyveket olvasni, amiket nem kell tömegközön magunkkal cibálni, hiszen holnap is olyanolyan gyorsan fog sötétedni, mint ma, és úgysem megyünk sehova. Van, akire komolyan, mármint komolyan rosszul hat a hideg és a napsütés hiánya, nos, nekik egy extra löket kedvesség  nem fog ártani, amivel kihúzhatják tavaszig.
Miért érdemes elolvasni? A koboldcsászár főszereplőjénél aranyosabbal valószínűleg még nem találkoztam, ügyetlenkedései és a hátráltató tényezők ellenére Maia (aki fiú, csak… csak úgy, hogy így… mellékesen) egy valódi hős. Nem antihős, nem a mostanság felkapott ezer veszélyen rezzenéstelen pofával átgázoló, könyékig véres, kiábrándult hős, hanem egy idealista, mindenkinek jót akaró, kedves hős. És, ó, feleim, bizony, erre is szükség van néha.

Christopher Moore: Biff evangéliuma
Mitől téli könyv? Ünnepekre készülődve sokszor látjuk, hogy ismerőseink a közösségi média segítségével kiosztanak mindenkit – és igen, ránk is gondolnak, nyugi -, panaszosan világba sírják, hogy az emberiség “rosszul ünnepel”, eltéveszti, miről szól a karácsony, nem gondol bele, mi az igazi lényege karácsonynak. Egyetértek velük. Mert szerintem például többek között az a lényege, hogy ne pofázz bele más ünneplésébe. Vagyis az emberség és szeret jegyében: hagyjuk békén egymást.
Miért érdemes elolvasni? Moore fikciója Jézus gyerekkorába visz vissza minket, a történteket, messiássá válását pedig legjobb barátja, az imádnivalóan esendő Biff szemüvegén keresztül kísérjük figyelemmel. Humorral és érzelmekkel járatja csúcsra a szatírát a regény, amivel egy nagy volumenű, mindenki számára ismert eseménysort tesz olyanná, amilyennek lennie kell: emberivé és szerethetővé.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s