Mert a címében ott van, hogy SZÉL – 6 klassz könyv őszre

Olyan őszi hangulat tört rám, hogy az már szinte karácsonyi, de tudom, hogy sokakat idegesítene, úgyhogy visszafogom a paripákat. Ráncba szedtem a lakást, kikapartam a citrus illatú viaszt a mécsesből, hogy beleboríthassak valami ősziesebbet, benarancssárgítottam a blogot, és azt számolgatom, hogy a szülői ház kertjének melyik pontjáról lehetne gallyakat szedni ahhoz, hogy biztos lehessek abban, hogy a kuty ott nem pisilte le. Ha mindehhez még hozzácsapnék egy őszi olvasmányt, hát, az klassz volna, de éppen molyos kihívást teljesítek, nem engedhetem meg magamnak az újraolvasás luxusát, addig nem, amíg már a falat nem kaparom érte, DE attól még ajánlani ajánlhatok klassz könyveket!

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Mitől őszi könyv? Mert a címében ott van, hogy SZÉL. Meg azért, mert gótikus irodalomnak aposztrofálják, ennek megfelelően a történet és a megvalósítás egyaránt ódon és gyönyörű.
Miért érdemes elolvasni? Szépirodalom, azon belül mágikus realizmus nagyon szép, élő, díszes nyelvezettel, ami képes teljesen elvenni az időérzékedet. A történetnek csodás íve van, a karakterek megkapóak. Bibliofil beállítottságúaknak nagyon ajánlom, mert központi szerepet tölt be benne egy könyvtár, valamint Spanyolország kedvelői is tegyék a radarukra, mert ahogy Barcelona megjelenik benne, az még a bemutatott történelmi időszak (50-es évek, Franco-féle diktatúra) ellenére is mennyei.

Emily Bronte: Üvöltő szelek
Mitől őszi könyv? Mer’ ennek is ott van a címében a szél. Meg azért, mert a folyamatos angol esők utáni pocsolyában vergődik minden szereplő, szó szerinti és átvitt értelemben.
Miért érdemes elolvasni? Az emberi kapcsolatok bonyolultságáról és kegyetlenségéről szól 19. századi köntösben, ezért a súlyos jelenetek ellenére körülményes és finom. Nem állítanám, hogy madárcsicsergős, vérpezsdítő ez a könyv, ugyanis a szereplők elég megkérdőjelezhető módon bánnak egymással, mondjuk ki: csesztetik egymást non-stop, de aki értékeli az erős jellemrajzokat, az aprólékosan kidolgozott konfliktusokat és az érzelmi viharokat, annak tetszeni fog.

Hermann Hesse: Narziss és Goldmund
Mitől őszi könyv? A borult idő és a folyamatosan teázás, kávézás kiváló alkalmakat teremt a nagy és mély beszélgetéseknek.
Miért érdemes elolvasni? Ha olyan könyvre vágysz, amiben nagyokat és mélyeket beszélgetnek a szereplők, ez jó választás. Narziss és Goldmund puszta társalgás, eszmecsere útján befolyásolják egymás életét és világnézetét, de Hesse stílusa miatt nem érezzük úgy, hogy megfekszi a gyomrunkat. Az viszont nyilvánvaló, hogy tartalmat kapunk, még ha nem is egyértelműen megfogalmazható vagy megragadható, hogy mi ez a tartalom. Hessére amúgy is jellemző, hogy képes óriási kérdésekről olyan fesztelenül írni, mint én arról, hogy hogyan nyomtam be egy doboz vaníliáskarikát – ez a tehetség. Benyomni egyben egy doboz vaníliáskarikát, meg úgy írni és gondolkodni, mint Hesse.

Lev Grossman: A varázslók
Mitől őszi könyv? Mert meghatározza a melankolikus hangvétel, és minden évszak közül a ősszel adjuk át magunkat legkönnyebben ennek az érzésnek vagy állapotnak – kinek meddig terjed.
Miért érdemes elolvasni? A varázslók megosztó mű: vannak, akik egy generáció alapproblémájának megfogalmazását látják benne, valami tanulságosat, vagy legalábbis ismerőset fedeznek fel benne, és vannak, akik “legszívesebben nyakon ‘asznák” Quentint egy széklábbal, amiért folyton nyávog. Én a Quentin karakteréhez tartozó fő kérdéskört idézet formájában kitűztem a blogom fejlécére, mint egy zászlót, ezzel úgy gondolom, kinyilvánítottam, melyik nézőpontot érzem magaménak. Szerintem ezzel a könyvvel dupla vagy semmi viszonyba lehet csak kerülni: ha betalált, érzelmileg ki fog meríteni, de határozottan ad, ha nem szólít meg, akkor viszont, meglehet, utálni fogod.

Moskát Anita: Horgonyhely
Mitől őszi könyv? Leginkább ősszel vagyok képes “érezni” a természetet, a földet, hogy az nem egy passzív valami körülöttem, hanem egy élő, mozgolódó erő. Ősszel nincs két egyforma nap, nincs kéthetes kánikula, mint nyáron, nincs háromhónapos kopaszság és csípős hideg, mint télen.
Miért érdemes elolvasni? A Horgonyhely világában hangsúlyos a föld, a talaj, az ember ehhez való viszonya, így nem tudom nem összefüggésbe hozni ezzel az évszakkal a könyvet. Ez is kemény olvasmány, de intelligens, és nagyon aktuális kérdéseket feszeget azáltal, hogy a fonákjukra fordítja őket. Mindemellett történet- és szövegszinten is csodásan megállja a helyét, és az már csak egy nagyon sokadlagos szempont, hogy a borító színei is milyen szép ősziesek.

Donna Tartt: A titkos történet
Mitől őszi könyv? Nekem az ősz az egyetem, az, hogy ülök az A-épület előtti padokon, hogy forrócsokival megyek órára, hogy a campuson egyik épülettől a másikig sprintelünk, ha eső van.
Miért érdemes elolvasni? A titkos történet egy srác egyetemen összeverődött, überbölcsész társaságba való beilleszkedéséről szól, ami ha ebbe igazán belegondolunk, nagyon komplex folyamat, de úgy, hogy ennek a társaságnak a tagjai között alapból is konfliktusokkal és titkokkal teli a viszonyrendszer, végképp nem egyszerű. Az írónő ezt olyan nüanszokra figyeléssel és természetességgel mutatja be, hogy hiába terjedelmes könyv, egy falásra be akarod kapni. Mint a doboz vaníliáskarikát. Elgondolkodtató, nagyon emberi, és ha ez a lista csak egy könyvet tartalmazhatna akkor nem lehetne listának hívni, akkor ez szerepelne rajta. Nekem ez az ultimate őszi regény.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s