Mert “csak” bölcsész diplomád van

A bölcsészek mekisek.

A mekisek azok a bukott bölcsészek, akik nem fértek bele fajtájuk azon szerencsés 1%-ába, amelyik el tudott helyezkedni. Mert, valljuk be, jól elszarták az életüket azzal, hogy egy ilyen semmirekellő szeletét választották a tudományoknak – feltéve, hogy a bölcsészet egyáltalán tudomány, ugye, ez nyilván ennyi évszázad és évezred óta még nem egyértelmű -, így meg is érdemli mind, hogy ha szembe jönnek velem, humoros stílusban rávilágítsak arra, hogy tulajdonképpen nekem fingom sincs arról, mit csinálnak egy bölcsészkaron, de mondjuk nem is nagyon érdekel. Reméljük, ez elég lesz ahhoz, hogy ők is legalább olyan jót nevessenek magukon, mint amilyen lúzernek én tartom őket, és így valami új infót hozok az életükbe – hiszen biztosan nem hallották még eddig 6845 alkalommal, hogy a bölcsészek naplopók és csak annyi bennük a jó, hogy hamar éhen fognak halni. 

Na, engem alapvetően ez, hiába hallottam sokszor, nem tántorított el túl sok mindentől, de hazudnék, ha azt mondanám, egyből levágtam, hogy hülyeség, mert nem, volt olyan időszak, amikor rendesen rápörögtem erre. Vajon tényleg nem lesz munkahelyem? Vajon tényleg akkora kamu az egész magyar szak, mint mondják? Tényleg úgy megy majd, hogy meglátják az életrajzomban, hogy bölcsészkaron végeztem, és undorodva öngyújtóval fogják elégetni a papírt, a hamuval pedig megpróbálják ledörgölni a mocskot a kezükről? Nem hazudom azt, hogy nem ment el a válaszok kinyomozására mondjuk két-három félévem, de már jól vagyok. Vannak azonban olyan bölcsész ismerőseim, akik úgy kapaszkodnak az előttük végzett és már elhelyezkedett bölcsészek történeteibe, mint az ókori harcosok Akhilleusz meg egyebek legendáiba – ó, adj erőt, Befutott Bölcsész, ó, áruld el titkod, szálljon meg Bölcsességed, nehogy ott pusztuljak éhen egy KFC hűtőszobájában műszakváltás előtt három perccel!

Iszonyat. Persze, hogy el fogsz tudni helyezkedni! Igen, lehet belőled pályaelhagyó, sőt, igen valószínű, hogy az leszel, ez statisztika, de ne tegyünk úgy, mintha ez csak bölcsészekkel fordulna elő, és ne tegyünk úgy se, mintha mindig, de mindig a bölcsészség lenne a kiváltó ok. Lehet ezer oka annak, hogy nem azt csinálod, amit tanultál – ritkán az, hogy alapjaiban volt szar választás. A XXI. században kevesen mennek nyugdíjba abból, amiben kezdtek, sőt, a munkáltatók a minél sokrétűbb munkatapasztalatot egyáltalán nem tartják hátránynak, hiszen tanulékonyságot, alkalmazkodóképességet és agilitást sugall, ha valaki mert és tudott váltani. Arról nem is beszélve, hogy most, az iskolapadban hánykolódva gőzöd nincsen arról, mi minden tartozik a “területedhez”.

Nem fogok tudni válaszolni arra, hogy mi értelme van a bölcsészkarnak vagy, mivel én abban vagyok érintett, egy magyar szaknak, mert ahhoz előbb azt kéne tisztázni, hogy már az általános iskolában sem azért kell tanulni, hogy köpd egyből, mikor volt a muhi csata, merthogy ez csak az “iskolának” nevezett alternatív univerzumban számít bármit is, a valóságban kitörölheted vele a segged. Azért tanulod a történelmet, a matematikát, a földrajzot, a mindent, hogy megtanulj rendszerben gondolkodni, hogy megtanulj ok-okozati összefüggéseket látni, hogy fejlődjön a logikád, hogy tudd, hova nyúlj, ha nem tudsz valamit, hogy felismerd, mikor nem tudsz valamit, hogy megkülönböztesd a hamis forrást a valóditól, hogy megtanuld, hogyan kell információt csoportosítani, hogyan kell időt beosztani, stb. A jó hír az, hogy nem kell most deamagyaroktatásirendszerezni, ezt az iskolák anélkül tanítják, hogy tudnának róla vagy törekednének rá – persze vannak fokozatok, beszélgethetnénk Finnországról is, csak most nem akarok. Tehát, amennyire én látom, azzal, hogy szakot választ az ember egyetemen, csak annyi történik, hogy kiválasztja, milyen témában tanulja mindezt tovább, melyik megközelítés illik hozzá, min keresztül tudja jobban megismerni a világot – reálos vagy humános keretben működik jobban az agyad? Ha humános, akkor inkább vizualitásban vagy verbálisan vagy erősebb? Inkább elemezni, kutatni vagy alkotni, alkalmazni szeretsz jobban? Egy bölcsészkar sokkal több mindent ad és kér annál, minthogy együtt sóhajtozzunk az élet értelméről, örüljünk, hogy nincs matek, és közben így nézzünk ki:

Ja, és akkor papír, nevezetesen “diploma” is jár ezek mellé. Ez a papír bizonyos körökben fontos, de ezzel kapcsolatban meg azt tudom mondani, hogy azért annyira nem az. Nem leszel tőle atyaúristen, és sudra sem, ha neked “csak egy bölcsészes” van. Ott van az az örök érvényű igazság, hogy létezik diplomás bunkó, meg létezik rettentően intelligens nyolc osztályt végzett is, nem a papírtól vagy ember, de még csak értelmiségi sem. De ezek a szélsőségek. Amire az átlag bölcsész kíváncsi, az nem ez, hanem hogy el fog-e tudni helyezkedni a diplomájával. Szerintem viszont ez nem csak a diploma jellegétől függ. A végzettséged mellett van még ezer másik dolog, ami egy állásinterjún melletted vagy ellened szólhat, és nem mindegyik fair, de mégis, nagyobb esélyed van amiatt elhasalni, hogy nem beszélsz semmilyen nyelvet vagy nem tűnsz összeszedettnek, mint azért, mert “csak” bölcsész diplomád van. És ha van valaki, aki jókat mond előzetesen rólad, illetve jó a humorod és találékonynak tűnsz, simán beelőzhetsz mindenkit a bölcsész diplomád ellenére is. A tanulásra való képességet, a potenciált mindenhol nagyra értékelik, és a diplomádban sem azt fogják látni, hogy ahhjjjjj, de okos ez a gyereeeek, hát kell ez nekünk, főnök!!!!!!, hanem azt, hogy aha, na ő ki tudja préselni magából az eredményt, ha úgy van.

Még mai napig is sokszor szinte magyarázatot kell adnom arra, hogy miként lehet az, hogy bölcsész végezettségem ellenére nem aluljáróban kéregetek. Például ha hasznos tanácsot adok, és megkérdezik, honnan szedtem, és azt mondom, hogy egyetemen tanultam erről, akkor meg sem lepődök, ha a reakció az, hogy “váó, nem is gondoltam, hogy magyar szakon tanítanak bármi használhatót”. Hm. Hát erre mit lehet mondani?

Mindegy, cöcögjetek csak, de éppen ezt lyukat fogjuk kihasználni a védelmeteken, ezért lesztek majd könnyű prédák, amikor teljesen váratlanul egy zászló alatt gyűlik majd össze minden bölcsész, leigázzuk a gyanútlan tömegeket, és majd ha programozókra erőszakoljuk, hogy Petrarcát szavaljanak minden este, ha termékmenedzserekkel fogunk tőhangváltó igéket kerestetni A szigeti veszedelemben, ha könyvelőkön kérjük majd számon a “hóhér” szó etimológiáját, akkor majd végre félni és tisztelni fogtok minket!

Reklámok

Mert “csak” bölcsész diplomád van” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s