Mit tud hozzátenni az életedhez az Outlander

Immár második alkalommal kértem meg a Content Idea Generatort, hogy segítsen megtalálni a posztom vezérfonalát, és  tökéletes munkát végzett, maximálisan jól ráérzett arra a fangirl hangulatra, amit most képviselni akarok. A kulcsszó ezúttal az Outlander volt, ami Diana Gabaldon regénysorozatának, valamint az abból készült tévésorozatnak a címe, és azért vált aktuálissá, mert befejeztem a második évadot, és szinte megőrülök azért, hogy minél hamarabb olvashassam a harmadik részt DE NEMMMM, egy kicsit még ki kell bírni. (Egyébként előbb olvastam, mint láttam. Igen, ezt fontosnak tartottam elmondani. Igen, én egy sznob vagyok. Igen, én az a fajta vagyok, aki arra is büszke, ha valamit még azelőtt szeretett, mielőtt az még híres és menő lett volna. Nem, nincs olyan nagyon sok barátom, és a családom is csak azért szeret, mert szépnek lát.)

Tehát. Mivel tud hozzájárulni a boldog és tartalmas élethez az Outlander. Azok, akik nem ismerik a sztorit, azok ne is álmondjanak róla, hogy elmesélem, gyűlölök tartalmat írni azok most elgondolkodhatnak, a lentiek alapján nem kell-e egy kis extra jóság az életükbe, akik meg ismerik a dörgést, azoktól heves bólogatásokra számítok. Szóval, az Outlander, könyv és sorozat egyaránt, azzal teszi jobbá az életedet, hogy…

… a hatására új elemet fogsz felvenni a bakancslistádra, nevezetesen: eljutni Skóciába. Időutazni – a főszereplő hölggyel ellentétben – nem fogsz tudni, ami fájni fog, de Gabaldon írásán keresztül világossá válik, hogy az élet nem múlhat el úgy, hogy nem láttad azt a helyet. A sorozatban pedig, amikor már tényleg látod is a tájakat, és hallod hozzá az autentikus skót zenét, már kifejezetten szenvedni fogsz, ha nem juthatsz el oda.

… olyan főhösnőt mutat be neked, akitől nemhogy nem akarod a falba verni a fejed, hanem kifejezetten értékelni fogod. Olvastam olyan kritikákat, akiknek nem tetszik Claire karaktere, valami olyasmi rémlik, hogy problémázósnak tartják, vagy mittudomén, de tényleg, nem is jegyeztem meg ezeket, mert én szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire más véleményen vagyok. Korábban már ömlengtem egyet Tarthi Brienne-ről, és egy ilyet Claire-ről is bármikor tudnék írni, csak az ő esetében a találékonyságot, az elkötelezettséget, az érzelmi és egyéb fajta intelligenciát, a szaktudást, a Brienne-étől különböző, de semmivel sem kevesebb bátorságot dicsőíteném. Elképesztően ki van dolgozva és össze van rakva, igazi kincs a rengeteg Mary Sue karakter között. Óriási, tényleg, óriási taps az írónőnek. A színésznőnek meg azért, mert ezt mindet hibátlanul képes megtestesíteni.

… rendszeresen láthatsz csizmák fölött, kiltek alól kivillanó, skót férfitérdeket. És ha most röhögsz, hát tudd meg, hogy mi sem bizonyítja jobban, hogy a skót férfiak nem semmi anyagból vannak gyúrva, hogy ők így mentek csatába. Te mernél szoknyában csatába indulni? Nem, fosnál! Ők mertek!

… ha megtanulod megérteni a skót akcentust, akkor elmondhatod magadról, hogy szintet lépett az angoltudásod. Személyes történet: mikor az első epizódban először hallottam a szereplőket skót akcentussal megszólalni, azt gondoltam, hogy ahhhaaaaa, most épp keltául beszélnek, kerrrály! … Aztán mikor valóban elkezdtek keltául beszélni, és rájöttem, hogy az az angol nyelv volt, csak rohadt felismerhetetlen formában… akkor a pánik enyhe szele kezdett körbejárani. Lám, most itt vagyunk, a második évad után, és nagyon szeretem hallgatni.

… visszaadja/meghozza a romantikus műfajba vetett hited. Én egy kezemen meg tudom számolni, hányszor olvastam tisztán romantikus művet…. most mondjuk épp nem jut eszembe semmi, de biztos olvastam már ilyesmit. Nem bánom, ha van szerelmi szál egy történetben, de annak az esélye, hogy a kifejezetten tetsszen is nekem, nagyjából 1%, mert – ahogy minden más történetelem esetén, ebben is – megkövetelem, hogy ne nézzen totál hülyének a szerző, és sajnos ez többször bekövetkezett, mint ahányszor nem. Most arról, hogy egy könyves szerelmi szálban hogyan ábrázolnak nőket és férfiakat, nem is beszélek, mert az egy külön esszét igényelne, én meg ahhoz most kuka vagyok így 7:44-kor, de annyit megelőlegezek, hogy ezek a szarok (is) tehetnek arról, hogy jóformán senki sem kíváncsi a női főszereplős történetekre. ÉS, hogy visszakanyarodjunk az Outlanderhez és felviduljunk: itt nincs gond a romantikával, itt nem csak úgy van, hogy szép legyen. A Claire és Jamie között szövődő kapcsolat annyival komolyabb, annyival érettebb és nehezebb, mint amit a sok gyökér young adult regény próbál elhitetni az emberekkel, hogy a különbséget skótdudálni lehetne. Nem mondom, hogy nem túl szép ez is ahhoz, hogy igaz legyen, nem mondom, hogy az ilyen Jamie-k gyakran futkároznak az Astorián, mert minél jobban haladsz a sztoriban, annál világosabb, hogy nem, ilyen ember nem létezik. De mégis, ebben a történetben alappillér az, hogy a két főszereplő szereti egymást, és mégis a kalandregény, történelmi regény, sőt, a családregény(!!) szavak hamarabb jutnak eszembe, mint a romantikus regény, és szerintem egy jó szerelmi szál ilyen – nem befurakodik és levált minden más eseményt, hanem kiegészíti és megerősíti azokat. És az Outlanderben ez van.

Ezek azok az apróságok, amiktől kifejezetten minőségi változást érzékelhet az ember az életében, ha Outlanderezésre adja a fejét. Szuper könyvsorozat, szuper sorozat, az egyik legjobb adaptáció, amit láttam, pedig ettől is hogy féltem…

Ó, majdnem elfelejtettem (dehogyis, csak ezt akartam lezárásnak hagyni): a Jamie-t játszó színésznek vörös, göndör haja van, és naaaagyon vonzó vele. … Ha ez neked most ugyanúgy nem mond semmit, mint a kivillanó férfitérdek, akkor most már tényleg levettem rólad a kezed… szoktál te örülni néha dolgoknak? Nyilván nem ez a lényeg, de pont az ilyen kis jó dolgok teszik szórakoztatóbbá az életet, nem?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s